Preventiva

...Više od osmijeha...

...uvjerite se u Gentle Touch...

Rezervirajte obiteljske preglede...

Mjesto za zdrav,samopouzdan osmijeh...

Dogovorite termin

Preventiva uključuje niz postupaka kojima se vodi briga o očuvanju zdravlja zuba. Pravilna tehnika pranja zuba je osnovna mjera oralne higijene i neophodna je za uklanjanje hrane, biofilma (plaka) i bakterija čime se prevenira nastanak karijesa i oboljenja desni. Četkicom se čiste tri od pet površina zuba, dok se za ostale prostore između zuba koristi zubni konac ili interdentalne četkice. Mi vas educiramo o pravilnoj tehnici pranja zuba, mjerimo interdentalni prostor i prema tome preporučujemo veličinu interdentalne četkice. Sve je to dio individualnog treninga oralne preventive iTOP koji provodimo prema preporukama dr. Jiri Sedelmayera, vodećeg stručnjaka u oralnoj higijeni na Dentalnoj klinici Sveučilišta u Hamburgu. Uz edukaciju i motivaciju naših pacijenata, tu su i postupci koje provodimo kao dio redovitog polugodišnjeg kontrolnog pregleda koji uključuju profesionalno uklanjanje zubnog kamenca upotrebom ultrazvuka , odstranjivanje mekih naslaga i pigmentacija pjeskarenjem , poliranje zubi upotrebom rotirajućih četkica, gumica i pasti za poliranje. U sklopu topikalne fluoridacije preparatima na bazi fluora premazujemo sve površine zuba kod djece, kao i kod osoba po završetku nošenja fiksnog ortodontskog aparata i netom nakon izbjeljivanja zuba. Također je preporučamo i kod osoba koje su visokorizične za karijes. Izrađujemo udlage protiv škripanja , kao i sportske štitnike kako bi prevenirali ozljede zubi i okolnih struktura.

iTOP

iTOP – individualni tretman oralne preventive je program koji se provodi u Gentle Touch ordinaciji na osnovi certifikata o završenom iTOP treningu. Cilj programa je ostvariti uspješnu oralnu higijenu, prilagođenu svakom pacijentu pojedinačno, kako bi se zdravlje zuba i okolnog tkiva očuvalo tijekom cijelog života.

Zasniva se na ideji dr.J.Sedelmayera, osnivača iTOP-a, profesora koji podučava oralnu higijenu na Dentalnoj klinici sveučilišta u Hamburgu, da se pacijentu pruži prava informacija o tome kako pravilno čistiti zube i međuzubne prostore, da mu se pomogne da razvije manualnu vještinu koju svakodnevno usavršava i da se na redovitim kontrolnim pregledima provjerava ispravno provođenje oralne higijene.

Za svakog se individualno određuje tehnika, zato je trening individualan. Posebno motivirani pojedinci kandidati su za solo tehniku, kao i pacijenti s implantatima i ortodontskim aparatićima. Pacijentu se mjeri svaki interdentalni prostor kako bi se odredila veličina odgovarajuće interdentalne četkice jer u pojedinim međuzubnim prostorima zubni konac nije dovoljno učinkovit. Mjerenja su vizualno prikazana na papiru tako da pacijent zna koju interdentalnu četkicu gdje treba koristiti.

Jedino se adekvatnim izborom odgovarajućih instrumenata i njihovom redovitom pravilnom primjenom može temeljito očistiti svih pet ploha zuba te tako prevenirati karijes. Uz to, važno je i pravilno četkanje ruba gingive koje mora biti učinkovito da bi preveniralo gingivitis i parodontna oboljenja, ali i atraumatsko da ne bi dovelo do ozljede ili povlačenja ( recesije ) gingive, te izložilo ogoljele zubne vratove osjetljive na toplinske podražaje.

Nazovite nas, mi smo tu da Vas educiramo i motiviramo da doživotno očuvate zdravlje Vaših zuba.

Uklanjanje zubnog kamenca

Uklanjanje zubnog kamenca podrazumijeva odstranjivanje tvrdih zubnih naslaga sa svih površina zuba pomoću ultrazvuka. Kamenac odn.mineralizirani plak ( biofilm ) se vremenom nakuplja usprkos pažljivom četkanju zubnom četkicom, posebno u područjima koja su najčešće zanemarena kod rutinskog pranja zuba, kao što su interdentalni prostori i lingvalne površine donjih sjekutića. Ultrazvučni instrument pomoću vibracija olabavljuje veće količine kamenca, dok raspršeni mlaz vode istovremeno hladi radno područje i otplavljuje spomenute ostatke. Nastavci kojima se koristimo su zavijeni, nisu oštri i ne oštećuju površinu zuba. Takvo profesionalno čišćenje u Gentle Touch ordinaciji preporučamo ponoviti svakih 6 do 12 mjeseci,a nakon tretmana zube poliramo. Postupak se izvodi da bi površine zuba ostale čiste i glatke i tako onemogućile akumulaciju bakterija i olakšale provođenje oralne higijene kod kuće.

Pjeskarenje zuba

Svakodnevna konzumacija kave, crnih čajeva, voćnih sokova, cigareta ili prisutnost kromatogenih bakterija ( naročito kod djece) ostavlja tragove u obliku tamnih naslaga na zubima koje su ne samo estetski nedostatak već ugrožavaju i zdravlje okolnog zubnog mesa.

Pjeskarenje je bezbolan postupak kojim se pomoću uređaja koji pod tlakom izbacuje sitna abrazivna zrnca raspršena u vodi, uklanjaju mekane naslage i pigmenti sa površine zuba. Pacijent može odabrati okus upotrebljenog praška (jagoda, menta..) prema vlastitom ukusu.

Zubi su nakon pjeskarenja svjetliji,imaju veći sjaj i ispoliraniji su te tako manje podložni nakupljanju novih naslaga. Pjeskarenje se preporuča uz profesionalno čišćenje zubnog kamenca i poliranje zuba svakih 6 do 12 mjeseci kao preventivna mjera kojom se čuva zdravlje zuba i okolnih tkiva. Pjeskarenje je obavezno prije profesionalnog izbjeljivanja zuba u Gentle Touch ordinaciji i preporuča se svima koji vode računa o svojoj oralnoj higijeni.

Poliranje zubi

Topikalna fluoridacija

Udlage protiv škripanja

Bruksizam je sinonim za nesvjesno pretjerano stiskanje i/ili škripanje zubima, najčešće za vrijeme spavanja. Sile koje se pritom razvijaju su do tri puta veće od žvačnih sila u budnom stanju. One predstavljaju opterećenje na zube, potporne strukture, mišiće i temporomandibularni zglob. Zubi se pretjerano troše, snižava se okluzija, mijenja se fizionomija lica, javlja se umor i bol u mišićima, čeljusti, glavi, vratu i uhu. Najčešće je povezan sa stresom.

Da bi se ublažili simptomi, preporuča se izrada individualne udlage protiv škripanja. Udlaga se izrađuje na modelu na osnovi otiska uzetog u ordinaciji dentalne medicine. Ona predstavlja zaštitnu fizičku barijeru između gornjih i donjih zuba čime se preveniraju daljnja oštećenja. Ugodna je za nošenje, ne ometa disanje ni govor, otporna je i lako se čisti i održava.

Sportski štitnici

Prilikom sportskih i rekreacijskih aktivnosti moguće su ozljede. Individualno prilagođen sportski štitnik važan je dio sportske opreme koji pruža zaštitu dječjim zubima u svim aktivnostima u kojima su mogući udarci u lice ili usta.

Štitnik treba nositi uvijek tokom sportskih aktivnosti, treninga ili utakmica. Prije i nakon svake upotrebe, treba ga pregledati i provjeriti da li ima nekih znakova trošenja koji mogu iritirati zubno meso. Nakon skidanja, treba ga isprati u hladnoj vodi i redovito četkati sa zubnom četkicom i pastom. Ne smije ga se odlagati na direktno sunce ili visoku temperaturu, već ga treba pohraniti u čvrstu, perforiranu kutijicu.

Također se preporuča izbjegavanje sportskih napitaka u djece zbog velike količine šećera i kiseline koje sadrže. Kiselina ima erozivni potencijal i može otapati čak i fluoridima bogatu caklinu te tako čini zube podložnijima karijesu.

©2014 - Gentle Touch