Parodontologija

...Više od osmijeha...

...uvjerite se u Gentle Touch...

Rezervirajte obiteljske preglede...

Mjesto za zdrav,samopouzdan osmijeh...

Dogovorite termin
Gingivitis i parodontitis

Temelj zdrave gingive i parodonta je pravilna i redovita oralna higijena.

Svakodnevno nakon pranja zuba, na površini zuba stvara se biofilm – meke naslage pune bakterija, njihovih produkata, sline, ostataka hrane i mrtvih stanica. Uz rub marginalne gingive (uski prostor između zuba i zubnog mesa) se najbrže nakupljaju te nevidljive naslage pune bakterija koje svojim štetnim djelovanjem dovode do upale gingive – gingivitisa. Da bi se to spriječilo, potrebno je redovito i pravilno četkati zube i rub marginalne gingive te tako fizički poremetiti strukturu biofilma. U protivnom, biofilm s vremenom prima minerale iz sline, postaje sve tvrđi i tako nastaje kamenac koji se više ne može odstraniti samo četkanjem već profesionalnim čišćenjem u ordinaciji. Na kamenac se još brže nakupljaju nove meke naslage koje potiskuju zubno meso. Kako se ono povlači, tako upala napreduje. Upalu zubnog mesa – gingivitis karakterizira otečena, crvena i bolna gingiva koja krvari pri četkanju. Važno je napomenuti da je to reverzibilna faza koja se može u potpunosti izliječiti. Neliječena, upala zahvaća dublje potporne strukture (cement korijena, periodontni ligament i alveolarnu kost ) i vodi u parodontitis kojeg osim navedenih simptoma gingivitisa karakterizira i stvaranje parodontalnih džepova, povlačenje gingive (recesija gingive), neugodan zadah (halitoza), promjena u zagrizu ili načinu na koji sjedi mobilna proteza ili štitnik za zube, bol prilikom žvakanja,te pomičnost zuba koja može dovesti i do ispadanja zuba. Parodontitis se razvija postupno, neprimjetno, u razdoblju od dvadeset do čak četrdeset godina. Dokazano je da bakterije iz parodontalnih džepova ulaze u krvotok, stoga je parodontitis povezan s većim rizikom obolijevanja od srčanog i moždanog udara, plućnih bolesti, prijevremenim porodom i nižom porođajnom težinom novorođenčeta. Dodatni faktori koji pogoršavaju stanje okolnog parodonta su pušenje, stres, šećerna bolest, hormonske promjene i nasljedna predispozicija.

Važno je napomenuti da zdravo zubno meso ne krvari – krvarenje je prvi znak upale! Ukoliko primijetite krvarenje prilikom četkanja zuba, otečene ili crvene desni, neugodan zadah ili su Vam zubi osjetljivi zbog pomaka desni, javite nam se u Gentle Touch ordinaciju da na vrijeme promijenimo neodgovarajuću oralnu higijenu. Željeli bismo potaknuti pozitivne promjene kod Vas i pružiti Vam podršku u tome.

Liječenje gingivitisa i parodontitisa

Tri su glavne faze liječenja:

  • INICIJALNA FAZA
  • KIRURŠKA FAZA
  • FAZA ODRŽAVANJA ILI RECALL

Inicijalna faza počinje upoznavanjem pacijenta sa trenutnim stanjem oralnog zdravlja. Analizira se rtg snimka, razina kosti, određuje se stupanj krvarenja gingive i parodontnom sondom se mjeri dubina džepova. Dobiveni podaci se pohranjuju i služe kao početni orijentir u planiranju terapije i procjeni dobivenih rezultata nakon provođenja terapije. Pacijent prođe iTOP edukaciju i dobije upute o pravilnom održavanju oralne higijene pomoću preporučene zubne čekice, interdentalne četkice, pravilnom korištenju zubnog konca i vodica za ispiranje s klorheksidinom kojima se smanjuje nakupljanje plaka. Pacijenta se motivira da svakodnevno provodi usvojene tehnike i stavlja se velika važnost na njegovu ulogu u ishodu liječenja i fazi održavanja. Osim edukacije pacijenta, u Gentle Touch ordinaciji u incijalnoj fazi provodimo supragingivno čišćenje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatima. Pjeskarenjem uklanjamo meke naslage i pigmentacije sa zuba,a interdentalnim trakicama za poliranje čistimo kontaktne točke i plohe između zuba. Tretman završavamo poliranjem zuba četkicama, gumicama i pastom da bi postigli glatkoću zuba i time spriječili nakupljanje novog plaka i olakšali provođenje oralne higijene kod kuće.

U idućoj posjeti provodi se kiretaža – struganje i poliranje korijenova zuba. Uz pomoć posebnih strugača uklanja se subgingivni kamenac, bakterije i upalno granulacijsko tkivo iz parodontalnih džepova. Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji, po kvadrantima u dvije ili četiri posjete. Nakon 6-8 tjedana, ovisno o rezultatima se ili motivira pacijenta na održavanje postojećeg stanja ili se provodi kirurška faza liječenja.

Faza održavanja ili recall podrazumijeva redovite posjete doktoru dentalne medicine svakih 4 mjeseca na kojima se kontrolira postojeće stanje i uspješnost provođenja terapije. Pacijenta se motivira da i dalje sudjeluje u procesu cijeljenja učinkovitim provođenjem oralne higijene.

©2014 - Gentle Touch