Oralna kirurgija

Vađenje (ekstrakcija) zuba

Vađenje (ekstrakcija) zuba je manji kirurški zahvat koji se izvodi u slučajevima kad restorativni postupci poput endodontskog liječenja zuba, revizije punjenja kanala, apikotomije, izrade krunica ili ispuna nisu dovoljni da se zub sačuva u svojoj funkciji. Zahvaljujući lokalnoj primjeni anestetika, sam zahvat prolazi bezbolno uz vrlo malu neugodu. Ponekad je potrebno prepisati antibiotik, a najčešće se uzimaju samo tablete protiv bolova, te se slijede upute dobivene u Gentle Touch ordinaciji kako postupati odmah nakon vađenja zuba da bi rana zacijelila čim prije.

Vađenje umnjaka

Umnjaci su zadnji zubi koji se pojavljuju u ustima, u periodu adolescencije. Ako su potpuno vidljivi u zubnom nizu, funkcionalni i zdravi, te okruženi zdravom gingivom, nema potrebe za njihovim vađenjem. Treba ih samo redovito pregledavati, profesionalno odstraniti meke i tvrde naslage, te povremeno provjeravati na rtg snimci pojavu bilo kakve promjene.

Ukoliko nisu potpuno izrasli da budu vidljivi u zubnom nizu zbog neke mehaničke zapreke koja im onemogućava nicanje, takvi impaktirani zubi mogu oštetiti susjedni zub, gingivu i kost, dovesti do razvoja ciste ili tumora ili do upale samog zuba. Budući da je taj prostor teže dostupan čišćenju, tu se zadržavaju bakterije koje vode do upale desni. Oralne bakterije, također putem krvi mogu prenijeti infekciju na druge organe poput srca, bubrega i dr. Da bi se to spriječilo pristupa se preventivnom kirurškom vađenju umnjaka.

Apikotomija

Apikotomija je oralno-kirurški zahvat koji se izvodi nakon što endodontska terapija nije dala zadovoljavajuće rezultate, a upala oko vrha korijena je i dalje prisutna. Njome se uklanja vrh korijena, a s njim i sav okolni patološki sadržaj u kosti u obliku granuloma ili ciste. Preostala šupljina se ispunjava s umjetnom kosti. Sve se radi u lokalnoj anesteziji.

Sinus-lift

Sinus-lift je oralno-kirurški zahvat kojim se podiže sluznica maksilarnog sinusa i dodaje se umjetna kost čime se omogućava postavljanje implantata odgovarajuće dužine. Izvodi se u jednom posjetu u lokalnoj anesteziji.

©2014 - Gentle Touch