Implantologija

Što je dentalni implantat?

Dentalni implantat zamjenjuje korijen zuba koji nedostaje. Napravljen je od titana koji je lagan, čvrst i biokompatibilan materijal što znači da ga organizam ne odbacuje. Posebnost titana je u njegovom spajanju s kosti zvanom oseointegracija koja predstavlja biološki temelj uspješnog implantiranja. Kost treba stimulans da bi zadržala svoj oblik i gustoću, a stimulacija dolazi od samih zuba. Kad se izgubi zub, povlači se i kost. Budući da dentalni implantati srastu s kosti, oni je stabiliziraju i tako onemogućavaju daljnji gubitak.

Čemu služi implantat?

Dentalnim implantatima se nadoknađuje izgubljeni zub bez nepotrebnog brušenja preostalih, često zdravih, susjednih zuba. Dentalni implantat služi kao nosač budućeg protetskog nadomjestka – solo krunice, mosta ili proteze, ovisno o situaciji u ustima. Uz nadoknadu izgubljenog zuba, implantati pomažu u održavanju oblika i gustoće kosti. Oni podržavaju kosti lica i indirektno meka tkiva poput oralne sluznice, obraza i usnica. Oni pomažu pri jedenju, žvakanju, smijanju, govoru i pridonose prirodnom izgledu, a time i društvenom, psihološkom i fizičkom boljitku.

Tko je kandidat za implantat?

Općenito gledajući, kome god nedostaje zub, a da ima završen rast i razvoj koštanog tkiva. Stoga je dobni minimum 17 godina starosti, a dobni maksimum ne postoji odn. ovisi o sveopćem zdravstvenom stanju. Važno je biti dobrog zdravlja jer postoje neka zdravstvena stanja koja mogu utjecati na oseointegraciju, a time i na ishod implantiranja ( npr.dijabetes koji nije pod kontrolom, osteoporoza, rak, zračenje kosti, pušenje, neliječeni parodontitis ).

Dob, zdravstveno stanje, stanje oralne sluznice i kosti su neki od faktora koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja ugradnje implantata.

Jedan od preduvjeta za postavljanje implantata je zdrava oralna sluznica. Nakon implantiranja, potrebno je redovito održavati oralnu higijenu i dolaziti na zakazane kontrolne preglede.

Poželjno je imati i dovoljno koštanog tkiva na mjestu postavljanja implantata, a nedostatak se može riješiti kirurškim putem tzv.augmentacijom. Ona se izvodi ukoliko ne postoji potrebna visina ili širina čeljusne kosti uz uvjet da postoji minimalna osnova pacijentove kosti. To se uglavnom radi uz pomoć umjetne kosti koja se pokriva zaštitnom membranom te se tako povećava sam zubni greben. Moguće je i presaditi vlastitu kost s nekog drugog mjesta. Stavljanje umjetne kosti na mjesto izvađenog zuba odmah nakon vađenja može očuvati volumen kosti koji je potreban da se osigura stabilno ležište implantata. Kod stražnjih zuba u gornjoj čeljusti u slučaju da u vertikalnom smjeru fali kosti radi se sinus-lift odn. podizanje dna sinusa.

Kako se postavljaju implantati?

Postavljanje implantata je bezbolan kirurški postupak koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Odmah nakon zahvata, pacijent se otpušta kući s uputama dobivenim u Gentle Touch ordinaciji kako bi u periodu cijeljenja oralne sluznice osigurao što bolje uvjete za uspjeh implantiranja. Za oseointegraciju je potrebno neko vrijeme (za donju čeljust 2-3 mjeseca, za gornju čeljust 3-6 mjeseci) koje ovisi o kompleksnosti i tipu zahvata, te stanju pacijentove kosti. Nakon toga se implantati mogu opteretiti protetskim nadomjescima – solo krunicama, mostovima ili protezama, ovisno o situaciji u ustima. Ponekad je moguće u istom posjetu ugraditi implantat i opteretiti ga krunicom koju se izbaci iz zagriza. Implantat se ne smije opterećivati dok traje oseointegracija čak ni sa blagim žvačnim silama. Zato se takva privremena krunica napravi izvan zagriza, namjerno je kraća da ne dođe u kontakt sa zubom iz suprotne čeljusti, a služi samo za estetiku.

Uspješnost implantiranja

Kvaliteta implantata je u zadnjih 30 godina dovoljno uznapredovala da razina uspješnosti samog postupka iznosi 98%. Kvaliteta kosti, njen volumen i gustoća su od glavne važnosti za uspjeh implantiranja. Razne sistemske bolesti i navike mogu utjecati na kvalitetu kosti i na cijeljenje organizma djelovanjem na proces oseointegracije koji je najvažniji za uspjeh implantiranja. Zato su ljudi koji imaju dijabetes, kompromitiran imunološki sistem, osteoporozu ili su pušači pod velikim rizikom od neuspjeha implanitranja.

U rijetkim prilikama, sama operacija nije uspješna i implantat ne sraste sa kosti. Već postojeća infekcija na mjestu implantiranja ili postoperativna infekcija na tom mjestu u slučaju loše oralne higijene može biti uzrok. Ponekad implantat ne sraste s kosti nego se napravi tanka fibrozna čahura koja sprečava proces integracije zbog klinički nejasnih razloga. Tada se implantat odstrani, čahura se izljušti i stavi se širi implantat ili se dopusti da zacijeli kost i ponovi se postupak. Ti rani neuspjesi se uglavnom lako ponovo rješavaju ili otkrivaju lokalne ili sistemske probleme.

Periimplantitis je pojava upale mekih tikva, pa onda i tvrdih tkiva oko implantata.

Odgovornost za doživotni uspjeh implantoprotetske terapije leži na pacijentu. Redovita i temeljita oralna higijena pomaže u odstranjivanju nakupljenog biofilma koji je uz kamenac uzrok povlačenja zubnog mesa, a time i kosti u kojoj leži implantat. Tako implantat više nije zaštićen u kosti, već se izlaže uvjetima oralnog miljea, a time i gubitku.

Uz redovitu oralnu higijenu, pacijent bi trebao jednom ili dva puta godišnje doći na besplatne kontrolne preglede u Gentle Touch ordinaciju radi kontrole stanja implantata, okolne kosti, mekih tkiva, oralne higijene i protetske suprastrukture. Datumi kontrola, te evenutalne promjene se upisuju u tzv. Implant Passport – knjižicu sa svim podacima o kirurškom zahvatu, vrsti implantata, nadogradnji i protetskom radu na implantatima.

Dođite u Gentle Touch i razmotrit ćemo zajedno sve mogućnosti dentalne medicine koje se danas nude kako bi Vam ponudili što kvalitetnije rješenje u slučaju gubitka zuba!

Stariji osmijeh
©2014 - Gentle Touch