Blog

Što kad krvari zubno meso?
6. rujan 2014.
pranje zuba

I tako, kao i svako jutro, četkate svoje zube razmišljajući o predstojećem danu punom obaveza, zabrinuti ste hoćete li stići na vrijeme na posao, gdje ćete se parkirati...samo tren, da ispljunete...kad evo ga, crveno na bijelom – krv na vašem umivaoniku. Ispljunuli ste krv. Otkud sad to?

Gledate svoju četkicu, provjeravate u kojem je stanju. Hm...nije se još raspala, malo se rascvjetala, ali dobra je...još je čvrsta. Može se s njom dobro sve ižuljati. Možda da probate još jednom, hoćete li opet ispljunuti krv?

Krivo? Kako krivo? Pa perete zube, to vam uporno ponavljaju svi koji imaju veze s njima, još od malena. Zar bi trebali prestati prati kad ispljunete krv nakon četkanja?

Ok, prestat ćete prati kad ispljunete krv jer se ionako bojite da ćete četkanjem samo pogoršati stvari. Možda se riješe same od sebe...

Opet krivo? U čemu je onda trik?

Evo u čemu i kako si sami možete pomoći prije nego posjetite svog stomatologa:

  1. 1. Četkajte. Da, ali pravilno. Znači laganim kužnim pokretima prelazite preko svih površina zuba, naročito na granici između zuba i zubnog mesa. Prejakim pritiskom i krivim pokretima (naprijed-nazad) može se samo oštetiti zubno meso.
  2. 2. Izaberite pravu četkicu za zube. Mekanu. Ona je dovoljno učinkovita da ukloni plak, a da ne ošteti zubno meso. Prekontrolirajte vlakna da li su još uvijek na mjestu i zamijenite je svakih 3 mjeseca. Dobro je otresite poslije pranja i ostavite uspravno da se osuši.
  3. 3. A možda je problem bio u tome što niste bili prerevni u četkanju i čišćenju zubnim koncem, pa desni krvare zbog prevelikog nakupljanja plaka koje ga iritira. U tom slučaju, mekanu četkicu u ruke i lagano kružite, kružite...

I naposljetku, javite se svom stomatologu ako krvarenje ne prestane nakon par dana. Jedan telefonski poziv je dovoljan da osigura besplatan pregled i savjet u Vašoj Gentle Touch ordinaciji. Ili klik :)

Čokolada je dobra za zube?!?
15. kolovoz 2014.
cokoladaizubi

Odgovor je da. Točnije, crna čokolada je dobra za zube.

Možda niste očekivali od Vašeg stomatologa da promovira čokoladu, ali moram stati u obranu te krivo svrstane namirnice koja, ako se koristi umjereno, blagotvorno djeluje na zdravlje i raspoloženje. Kako su joj nedavno dokazali i povoljan učinak na zube, što mogu drugo nego je preporučiti kao zamjenu za sve druge slatkiše koji su dostupni na policama.

Crna čokolada razlikuje se od mliječne i bijele čokolade po tome što sadrži veći postotak kakaa, a manji postotak šećera. Upravo iz ta dva razloga je dvostruko zdravija. Svi znamo o lošim stranama šećera, no popričajmo malo o korisnim stranama kakaa, jer upravo ta zrnca sadrže zdrave komponente. To su tanini, polifenoli i flavonoidi - antioksidansi koji pomažu u sprečavanju karijesa i neutraliziranju bakterija u ustima.

Sreptococcus mutans je bakterija koja uzrokuje karijes. Ona proizvodi molekulu nazvanu glukan koja pomaže bakterijama da se prilijepe za zub i tako formiraju sloj plaka (biofilma). Kad jedemo, šećer iz hrane se pretvara u kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu i dolazi do karijesa.

Prema Europskom časopisu o oralnim znanostima, polifenoli u kakau sprečavaju umnožavanje streptokoka, a time i nastanak karijesa, te smanjuju broj bakterija u ustima. Flavonoidi usporavaju nastanak karijesa, dok tanini sprečavaju bakterije da se zalijepe za zub tako što se vežu za bakterije prije nego one oforme plak.

Stoga, uživajte umjereno u crnoj čokoladi. Kako kaže moja mama: uzmite jednu kockicu za raspoloženje! I ne zaboravite na oralnu higijenu nakon toga…

Ronjenje i zubi ?!?
4. kolovoz 2014.
Ronioc

Sigurno se pitate kakve veze zubi imaju s ronjenjem i zašto je prije planiranog prvog urona (Discovery diving) važno posjetiti svog stomatologa? Vi, iskusni ronioci, znate o čemu pričam… ;)

Rupa. Nešto negdje pušta. To nikako nije dobro kad ste na moru, zar ne? Pa nije ni na kopnu, ako je zub u pitanju.

Dakle, stanja koja omogućuju ulazak zraka u unutrašnjost zuba (neka negdje rupa) uzrokuju barodontalgiju. To je ušminkani naziv za bol kod ronilaca ili pilota ili svih onih oko kojih se mijenja tlak i pritisak, a kod njih nešto negdje pušta…negdje u zubu.

Uzrok može biti karijes, defektni rub ispuna (ispun koji ˝propušta˝), ako je zaostao mjehurić zraka prilikom cementiranja krunice, nezavršeno endodontsko liječenje zuba (korijen nije napunjen i zub nije zatvoren definitivnim ispunom nego je stavljen samo privremeni ispun) i slična stanja koja podliježu Boyleovom zakonu da se obujam plina povećava kako se tlak smanjuje i obratno.

Problem je kod izrona. Zrak zarobljen u zubu, povećava svoj obujam kako se tlak smanjuju što je ronilac bliže površini i tako vrši pritisak na živce uzrokujući bol. Osim boli, opisana su i puknuća zuba, dijelova ispuna što svakako nije bezopasno u uvjetima ispod površine. (Bol kod urona, najčešće nije dentalne prirode nego se pripisuje kongestiji maksilarnog sinusa).

Zato je važno da su kod ronioca sanirane sve karijesne lezije, zamijenjeni svi ispuni i krunice koji loše priliježu, liječeni svi parodontalni apscesi i završena sva endodontska liječenja zuba.

Stoga ronioci, prije provjeravanja svoje opreme provjerite i svoju usnu šupljinu!

Halitoza
15 Srpanj 2014.
Nullam euismod commodo
Što je halitoza?

Socijalno vrlo nezgodna, premda jako raširena pojava – halitoza je sinonim za zadah, neugodan miris koji se širi iz usta prilikom disanja, govora, zijevanja. Može se javljati povremeno (najčešće u jutarnjim satima kao posljedica smanjenog lučenja sline tijekom noći) ili stalno, u različitom intenzitetu u svim dobnim skupinama.

Emax most
Koji su uzroci?

U 90% slučajeva uzrok je oralne prirode, stoga neka posjet Vašoj Gentle Touch ordinaciji bude prvi korak u rješavanju tog problema. Zadah se javlja zbog oslobađanja spojeva sumpora prilikom metaboličkih aktivnosti anaerobnih bakterija koje razgrađuju ostatke hrane u ustima. Najčešće se zaostaci nalaze u dubokim fisurama i papilama stražnjeg dijela jezika ili na desnima zbog loše oralne higijene. I neka druga područja u ustima poput karijesom zahvaćenih zuba, odstojećih ispuna, neadekvatnih fiksnih nadomjestaka predstavljaju potencijalna mjesta nakupljanja hrane i bakterija. U ostale uzroke se ubrajaju bolesti desni ( gingivitis i parodontitis ) koje treba staviti pod kontrolu pravilnim stomatološkim tretmanom i odgovarajućim provođenjem oralne higijene kod kuće, zatim suha usta (xerostomia) zbog smanjenog izlučivanja sline koje nastaje kao posljedica bolesti žlijezda slinovnica ili uzimanja nekih lijekova ili zbog stalnog disanja na usta.

Količina i sastav sline su jako važni u pojavi halitoze. Slina ima pozitivnu ulogu, ona čisti usta i otklanja čestice koje uzrokuju zadah. Česta je pojava jutarnjeg lošeg daha, koja nestaje pranjem zuba, a posljedica je već spomenutog smanjenog lučenja žlijezda slinovnica tijekom noći. Neka hrana, poput češnjaka i luka, pridonosi zadahu. Jako začinjena hrana ili kava mogu se otkriti u dahu i do 72h nakon konzumiranja.

Stres, hrkanje, pušenje, dijetni režim, starost i hormonale promjene također utječu na svježinu daha. Zadah također može biti znak da postoje ozbiljni zdravstveni problemi poput infekcije dišnog trakta, kroničnog sinusitisa, kroničnog bronhitisa, dijabetesa, gastrointestinalnih smetnji te problema s jetrom ili bubrezima.

Kako se riješiti neugodnog daha?

Svakako posjetite stomatologa. U Gentle Touch ordinaciji pozabavit ćemo se rješavanjem oralnih uzroka zadaha, te ćemo zajedno ispunjavanjem upitnika o prehrani, lijekovima, bolestima i oralnoj higijeni doći i do ostalih potencijalnih faktora koji pridonose toj neželjenoj pojavi. Dugotrajan uspjeh u prevenciji lošeg daha u većini slučajeva postiže se kroz redovit stomatološki tretman i nekoliko jednostavnih promjena u svakodnevnoj oralnoj higijeni. Uz profesionalno čišćenje i sanaciju oralnih problema, dobit ćete i detaljne upute o korištenju preparata koji učinkovito djeluju na bakterije koje uzrokuju halitozu. Osim antiseptičkih otopina koje smanjuju koncentraciju mikroorganizama, preporučujemo i primjenu probiotika.

Savjeti za prevenciju neugodnog daha

- Redovito provodite pravilnu oralnu higijenu. Pažljivo odstranite sve naslage sa zuba, međuzubnih prostora, desni i ne zaboravite četkati jezik. Svaka tri mjeseca zamijenite četkice koje koristite, posebno nakon respiratornog infekta. Zubne proteze perite prije spavanja te ih odlažite u čistu posudu s tabletom za čišćenje proteze preko noći.

- Redovito posjećujte svog stomatologa koji će 2 puta godišnje obaviti profesionalno čišćenje svih zubnih površina i kontrolirati stanje u ustima.

- Pijte puno vode te tako održavajte vlažnost usne šupljine (izbjegavajte zašećerene napitke koji samo podržavaju rast bakterija).

- Žvačite žvakaće gume s xylitolom i time povećajte protok sline u Vašim ustima.

- Koristite antiseptične vodice za ispiranje usta koje ne sadrže alkohol i time ne isušuju usta

- Prestanite pušiti i smanjite konzumaciju kave, alkohola i jako začinjene hrane.

©2014 - Gentle Touch