Za naše najmlađe

...Više od osmijeha...

...uvjerite se u Gentle Touch...

Rezervirajte obiteljske preglede...

Mjesto za zdrav,samopouzdan osmijeh...

Dogovorite termin
Prvi posjet stomatologu

Svaki posjet stomatologu treba biti ugodan, edukativan i pozitivan. Posebno je važan prvi posjet koji kao i svaki prvi dojam predstavlja temelje za buduće druženje. Pripremite svoje dijete tako što ćete opisati doktora kao vašeg prijatelja koji će se brinuti o zdravlju njegovih zuba, te će mu uz pomoć malog ogledalca prebrojati zubiće. Prelistajte zajedno slikovnice s temom prve posjete stomatologu u našoj čekaonici i općenito imajte pozitivan stav. Prvi posjet prilika je da se vaš mališan postepeno upozna sa doktorom, stolicom, ordinacijom te da kroz našu međusobnu suradnju ( dijete, roditelj, doktor ) razvije pozitivan stav te primi zdravstvenu njegu s povjerenjem i bez straha. Upravo je povjerenje ključno u stvaranju zdravih preduvjeta za nastavak uspješne doživotne suradnje. Dijete s pozitivnim iskustvom u ordinaciji će vjerojatnije bolje održavati zube zdravima kod svoje kuće. Naš cilj je održati zdrav osmijeh kroz prevenciju i edukaciju.

Preventivna stomatologija počinje i prije nicanja prvog zuba, dok je mališan još u maminom trbuhu. Svaka mama, uravnoteženom prehranom, uzimanjem prenatalnih vitamina, održavanjem svojih zuba i desni zdravim, stvara temelje za pravilan razvoj zdravih zuba kod svog djeteta.

Navike redovitog održavanja oralne higijene stječu se odmalena. Nakon rođenja, prije nicanja zuba djeci treba prebrisati usta s čistom, vlažnom gazom ili sa „dental wipes“ nekoliko puta na dan. Tako se stvaraju preduvjeti za kontrolu plaka i navikava ih se na održavanje oralne higijene. Djecu ne treba stavljati na spavanje s bočicom koja sadrži zašećerene napitke, mlijeko ili bilo što osim vode jer takva navika može dovesti do tzv. karijesa bočice. Čak i nakon dojenja, kad dijete zaspi i prestane sisati poželjno je obrisati djetetova usta. Jednom kad se zub pojavi u ustima, zadaću preuzima četkica za zube kao i ona ruka koja s njom upravlja – roditeljska. Zato je bitna edukacija roditelja o pravilnom izboru četkice, zubne paste i tehnike četkanja koju svaki roditelj dobije besplatno u Gentle Touch ordinaciji.

Oralna higijena kod djece

Zdrave oralne navike kreirajte rano. Čim iznikne prvi zub, stvorite navike četkanja 2x na dan, ujutro i navečer prije spavanja. Koristite mekanu četkicu posebno dizajniranu za djecu i zubnu pastu bez fluora sve dok dijete ne nauči kako ispljunuti. Budite uporni i maštoviti u periodima kada četkanje bude izvor protesta vaših mališana. Sjetite se da djeca negoduju i prilikom presvlačenja i pranja kose, pa samo budite uporni. Vaša dosljednost dugoročno će se isplatiti. Takvo asistirano četkanje treba provoditi do 7,8 godine dok se djetetova motorika ne razvije toliko da je u stanju samo pravilno očistiti sve površine zuba i zubnog mesa.

U ordinaciji ćete dobiti par savjeta kako bi četkanje prošlo što učinkovitije i mirnije (npr. dopustite mu da sam izabere četkicu s omiljenim likom ili pustite da prvo sam opere zube, a potom vi detaljno dovršite čišćenje nezahvaćenih ploha ). Djeca vole oponašati, stoga budite dobar uzor tako što ćete i sami svakodnevno održavati oralnu higijenu i ići redovito na kontrole kod doktora dentalne medicine. Dapače, preporučamo da rezervirate obiteljske preglede i dođete u ordinaciju svi zajedno.

Zašto su važni mliječni zubi?

Žvakanjem i usitnjavanjem hrane mliječni zubi igraju važnu ulogu u probavnom sustavu. Također su važni za oblikovanje govora i pravilan izgovor. Imaju i estetsku komponentu i pridonose ljepoti djetetova osmijeha. Treba naglasiti da je jedna od najvažnijih uloga mliječnih zuba da čuvaju mjesto za pravilno nicanje trajnih zuba. Također mliječni zubi omogućavaju normalan razvoj čeljusti i mišića. Nesanirani, karijesom zahvaćeni mliječni zubi mogu prenijeti infekciju na trajne zube. Svaki prijevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu nerijetko zahtijevaju i dugotrajnu terapiju. Ako sve to uzmemo u obzir, možemo reći da je zdravlje dječjih zuba vrlo važan segment sveopćeg djetetovog zdravlja.

Pečaćenje fisura

Da bi dječji zubi bili što otporniji na karijes, provodi se tzv.pečaćenje fisura. Na očišćenu žvačnu plohu stražnjih zuba nanosi se poseban materijal bogat fluorom. On predstavlja nepropusnu fizičku barijeru koja sprečava nakupljanje zaostalih čestica hrane i bakterija na udubljenim nepravilnim površinama zuba - fisurama i jamicama. Osim stražnjih mliječnih zuba, najčešće se pečate prvi trajni kutnjaci koji se zbog anatomskih udubljenja na žvačnim plohama teže čiste, te su podložniji nastanku karijesa. Zub je najbolje pečatiti odmah nakon erupcije, dakle u dobi od 6 ili 7 godina. Pečate se samo duboke i zdrave fisure. Sam postupak je bezbolan, jednostavan i ne zahtjeva puno vremena. Na svakom idućem pregledu kontrolira se debljina i rubovi pečata, te se po potrebi nadopunjavaju. Sam pečat može trajati do 10 godina i predstavlja preventivnu mjeru kojom se smanjuje potreba za budućim invazivnijim tretmanima i troškovima.

Sportski štitnici

Prilikom sportskih i rekreacijskih aktivnosti moguće su ozljede. Individualno prilagođen sportski štitnik važan je dio sportske opreme koji pruža zaštitu dječjim zubima u svim aktivnostima u kojima su mogući udarci u lice ili usta.

Štitnik treba nositi uvijek tijekom sportskih aktivnosti, treninga ili utakmica. Prije i nakon svake upotrebe, treba ga pregledati i provjeriti da li ima nekih znakova trošenja koji mogu iritirati zubno meso. Nakon skidanja, treba ga isprati u hladnoj vodi i redovito četkati sa zubnom četkicom i pastom. Ne smije ga se odlagati na direktno sunce ili visoku temperaturu, već ga treba pohraniti u čvrstu, perforiranu kutijicu.

Također se preporuča izbjegavanje sportskih napitaka u djece zbog velike količine šećera i kiseline koje sadrže. Kiselina ima erozivni potencijal i može otapati čak i fluoridima bogatu caklinu te tako čini zube podložnijima karijesu.

Dječja dentalna medicina

Djeca nas vole. Roditelji nam vjeruju.

©2014 - Gentle Touch